Şanlıurfa'yı Meclis’te utandıran soru: Sağlıkta kaç şiddet vakası oldu?

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Balıklıgöl Devlet Hastanesi acil servisinde sağlık çalışanlarının saldırıya uğramasının ardından Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM’ye sorgu önergesi verdi. Vekil Ayan, Bakan Memişoğlu’na “Şanlıurfa ilinde son 5 yılda sağlık çalışanlarına yönelik kaç şiddet vakası yaşanmıştır” sorusunu yöneltti.

Şanlıurfa’da yaşanan sağlıkta şiddet olaylarına bir yenisi daha eklendi.  İddiaya göre, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunan Balıklıgöl Devlet Hastanesi acil servis biriminde görev yapan sağlık çalışanları, hasta yakınları tarafından sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı.

 Yaşanan olay sonrası Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun cevaplaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi verdi.

AYAN: ŞANLIURFA İLİNDE SON 5 YILDA SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KAÇ ŞİDDET VAKASI YAŞANMIŞTIR?

Ayan’ın, Bakan Memişoğlu’na yönelik olarak verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

“1. Balıklıgöl Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde yaşanan saldırı Bakanlığınıza ne zaman bildirilmiştir? Olay hakkında Bakanlık tarafından başlatılmış bir soruşturma var mıdır?

2. Saldırıyı gerçekleştiren şahıslar hakkında adli ve idari işlemler başlatılmış mıdır?

3. Saldırı sırasında hastanede görevli güvenlik personeli ve kolluk gücü sayısı kaçtır? Söz konusu görevliler olaya müdahalede bulunmuş mudur?

4. Kolluk kuvvetlerinin müdahale etmediği yönündeki iddialar hakkında Bakanlığınız veya İçişleri Bakanlığı nezdinde herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

5. Şanlıurfa genelindeki devlet hastanelerinde acil servislerde görev yapan sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için kaç güvenlik personeli istihdam edilmektedir? Bu sayı ihtiyacı karşılamakta mıdır?

6. Balıklıgöl Devlet Hastanesi’nde şiddeti önlemeye yönelik ne gibi teknik altyapı (kamera, panik butonu, güvenlik alarmı vb.) mevcuttur? Bu sistemlerin yeterliliği ne sıklıkla denetlenmektedir?

7. Şanlıurfa ilinde son 5 yılda sağlık çalışanlarına yönelik kaç şiddet vakası yaşanmıştır? Bu vakalarda kaç fail cezalandırılmıştır?

8. Sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik Bakanlığınızın yeni bir yasal ya da yapısal düzenleme hazırlığı bulunmakta mıdır?

9. “Sağlıkta Şiddete Sıfır Tolerans” ilkesi kapsamında bugüne kadar Şanlıurfa’da uygulanan eğitim, bilgilendirme, kamu spotu veya yerel kampanya çalışmaları nelerdir?”