Buğdayın binlerce yıllık serüveni Şanlıurfa’da açığa çıkıyor!

UNESCO tarafından “Müzik Şehri” unvanı verilen Şanlıurfa, buğdayın binlerce yıllık serüvenini kültür, müzik ve gastronomiyle bir araya getiren uluslararası bir festivale hazırlanıyor. Peki festival ne zaman işte tüm merak edilenler…

UNESCO’nun “Müzik Şehri” ilan ettiği kentte, 13–15 Haziran tarihleri arasında “Slow Wheat Şanlıurfa 2025” etkinliğini düzenliyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı, Tarım Hizmetleri Daire Başkanlığı ile Slow Food Urfa iş birliğinde UNESCO tarafından “Müzik Şehri” ilan edilen kentte buğdayın binlerce yıllık yolculuğuna ışık tutan uluslararası bir organizasyona imza atmaya hazırlanıyor.

Etkinlikte buğdayın binlerce yıllık yolculuğu; kültür, müzik ve gastronomiyle harmanlanarak uluslararası katılımcılarla ele alınacak. 

BUĞDAY, MÜZİK VE KÜLTÜR ŞANLIURFA’DA BULUŞUYOR

Buğdayın tarihsel serüveni ve geleceği ekseninde şekillenen etkinlik; biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve gıda egemenliği gibi küresel ölçekte önem taşıyan konuları gündeme taşıyacak.

Bu temalar, geleneksel hasat kültürü, yerel mutfaklar ve müzikle harmanlanarak katılımcılara hem akademik hem de deneyim odaklı bir festival atmosferi sunacak. Festival süresince ise alanında uzman yerli ve yabancı bilim insanları, şefler, yerel temsilciler ve buğday üreticileri Şanlıurfa’da bir araya gelerek bilgi ve tecrübelerini paylaşacak.

ŞANLIURFA’NIN TARIMSAL GÜCÜ TURİZME KAZANDIRILIYOR

Slow Wheat Şanlıurfa 2025, sadece bir festival olmanın ötesinde, ekolojik tarım konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen önemli bir etkinlik olarak öne çıkıyor. Yerel çiftçilerin ata tohumlarını koruması ve doğal üretim yöntemlerine yönelmesi teşvik edilirken, tarımla turizmin bütünleşmesi sağlanarak agroturizm faaliyetleri destekleniyor. 

Bu sayede, Şanlıurfa’nın yalnızca tarihi ve kültürel mirası değil, aynı zamanda tarımsal potansiyeli de turizme kazandırılmak isteniyor. Etkinlik, yıla yayılmış turizm anlayışı doğrultusunda farklı sektörlerle iş birliğini güçlendirerek kentin kalkınmasına katkı sunmayı amaçlıyor.

ÜÇ GÜNLÜK FESTİVAL PROGRAMI BELLİ OLDU

Slow Wheat Şanlıurfa 2025 etkinliği, 13 Haziran’da Karaköprü Bölücek Mahallesi’nde yer alan Biyoçeşitlilik Bahçesi ziyaretiyle başlayacak. Açılış töreninin ardından geleneksel yöntemlerle buğday hasadı yapılacak. 

Devamında ise buğday sergisi açılışı ve bulgur yapımı gösterisiyle katılımcılara otantik bir tarım deneyimi sunulacak. Vox Libera Çok Sesli Kadın Korosu’nun dinletisi eşliğinde gerçekleşecek bulgur yapımı, müzikle tarımı buluşturarak Şanlıurfa’nın UNESCO tarafından layık görüldüğü “Müzik Şehri” unvanına da anlamlı bir gönderme yapacak.

14 Haziran’da festival, Şanlıurfa’nın önemli kültürel yapılarından biri olan Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi’nde (Reji Kilisesi) devam edecek.

Gün boyunca “Tohum ve Çeşitlilik”, “Wheatscapes” ve “Tohum, Sağlık ve Buğday” başlıklı panellerle buğdayın geçmişten günümüze yolculuğu ele alınacak. Ayrıca düzenlenecek etkileşimli haritalama atölyesiyle buğdayın tarihsel ve coğrafi serüveni katılımcılara deneyimsel bir biçimde aktarılacak.