Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, kamuoyunda tepkilere neden olan “Aramızda Kalsın” isimli kitaba karşı bir basın açıklaması yaptı. Platform tarafından yapılan açıklamada kitabın, çocukların psikolojisini olumsuz etkileyen ve toplumsal değerlerle bağdaşmayan ifadeler içerdiği belirtildi.
Platformdan yapılan açıklamada, kamu kurumlarında kişisel gelişim kitabı olarak tavsiye edilen ve okullardaki kütüphanelerde yer aldığı belirtilen “Aramızda Kalsın” isimli eserin, topluma ciddi zararlar verdiği ifade edildi.
Özellikle son günlerde yeniden gündeme gelen “siyah pantolon” hikâyesiyle dikkat çeken kitabın, Türk Ceza Kanunu’nun 226, 216 ve 301. maddeleri kapsamında suç unsurları barındırdığı öne sürüldü.
Platform tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
““Televizyon ekranlarından, sosyal medyadan ve çeşitli kamu kurumlarındaki programlardan tanıdığımız, kendisini “kişisel gelişim uzmanı” ve adeta bir “ahlak dersi öğretmeni” gibi tanıtan Alişan Kapaklıkaya ve Hatice Gürses şahısların kaleme aldığı “Aramızda Kalsın” isimli kitap, kamuoyunda ciddi rahatsızlık uyandırmış, toplumsal vicdanı derinden yaralamıştır.
Son dönemde özellikle “siyah pantolon” hikayesiyle yeniden popülerleşen bu yazarın söz konusu eserinde;
Aşırı müstehcen ifadeler, Çocuk pornografisini çağrıştıran sahneler, Dini değerlere yönelik alaycı ve aşağılayıcı anlatımlar, Devletin kurumlarına yönelik küçük düşürücü ifadeler yer almaktadır.
Bu içeriklerin toplumun ahlaki yapısıyla, çocuklarımızın gelişim psikolojisiyle ve kamusal sorumluluk anlayışıyla hiçbir şekilde bağdaşmadığı açıktır. En dikkat çekici husus ise bu kitabın; Devlet okullarının ve kamu kurumlarının kütüphanelerinde yer alması,Öğretmenler tarafından öğrencilere kişisel gelişim kitabı olarak tavsiye edilmesi, Yazarın kamu kurumlarında verdiği konferanslar sonrasında kitaplarının adeta “zorunlu” bir şekilde topluca satın alınıyor olmasıdır.
Kitap, satış listelerinde “çok satanlar” arasında yer alsa da içeriğiyle TCK 226 (Müstehcenlik), TCK 216 (Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama) ve TCK 301 (Devletin kurumlarını aşağılama) gibi birçok suça açıkça konu olmaktadır. Nitekim başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok ilde ilgili maddeler kapsamında suç duyurularında bulunulmuştur.
Ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bazı yetkili merciler, çocukların korunması kapsamında kitabın içeriğiyle ilgili hukuki süreç başlatacaklarını kamuoyuna açıklamıştır. Aynı şekilde sorumluluk sahibi bazı kitabevleri ve dağıtımcılar, kitabı raflarından kaldırma kararı almıştır.
Bu gelişmeler doğrultusunda: Eğitimcilerimizi, ebeveynlerimizi ve yöneticilerimizi bu tür içeriklere karşı daha duyarlı ve bilinçli olmaya, Kamu kurumlarını ve yetkilileri, çocuklarımızı ve toplumsal ahlakı koruma adına etkin denetim ve yaptırımlar uygulamaya, Kitapta yer alan hukuka aykırı içeriklerin gereği yapılıncaya kadar, söz konusu eserin okullardan, kütüphanelerden ve satış noktalarından ivedilikle kaldırılmasına yönelik adımlar atmaya davet ediyoruz.
Bu mesele sadece bir kitap meselesi değildir. Bu mesele; ahlak, değerler, eğitim ve çocuklarımızın geleceği meselesidir.
Toplumumuzun vicdanını yaralayan bu gibi içeriklere karşı sessiz kalmak, bu sürecin parçası olmak demektir. Biz susmayacağız. Değerlerimizi ve çocuklarımızı korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”