KİŞİ SEVDİĞİ İLE BERABERDİR

 

 

Muhterem Kardeşlerim…

* Allahü Teâlâ, evliyamı gök kubbem altında gizlerim, buyuruyor. Burada gök kubbeden maksat, Sıfat-ı Beşerdir. Yani Allahü Teâlâ evliyasını insan sıfatları ile gizler.

* Saatlerce uyumak, hastalık yoksa miskinliktir. Uyumakla zamanı boşa geçirmektir. Vakti, ahirette pişman olmayacak şekilde değerlendirmek lazım.

* Her akşam iman duası okuyup, günahlara tevbe etmeli. Bir günaha tevbe etmemek, o günahı işlemekten daha büyük günahtır.

 

* Hubb-i Fillah ve Buğd-ı Fillahı iyi öğrenmeli. Nasibi olana herşey bunun içinde vardır.

* “Kişi sevdiği ile beraberdir” Hadis-i Şerifine göre, herkes bu dünyada kimi severse ahirette onunla beraber olacaktır. Her Hadis-i Şerif bir Âyet-i Kerimenin açıklamasıdır. Bu Hadis-i Şerif de Maide Suresindeki "Hıristiyanları ve Yahudileri dost edinmeyin. Onları severseniz onlardan olursunuz" mealindeki 51. Âyet-i Kerimenin açıklamasıdır.

 

* Bizim dinimizin iki esası, iki direği vardır. Biri öğrenmek, diğeri öğretmektir. Ancak, öğrenmeden öğretmek olmaz. Öğrenilecek şey, Ehl-i Sünnet İtikadıdır. Öğretmek ise bunu değiştirmeden insanlara ulaştırmaktır.

* Haddini bil kanaat et, çok konuşma rahat et.

* Salih Müslüman şu dört şeye öncelik vermeli: 

1-Ehl-i Sünnet Âlimlerinin kitaplarını okumalı. 2-Okuduklarını doğru anlamalı. 3-Yaşamalı. 4-Yaymalı.

 

* İlim dini beslemek yani Müslümanlara, insanlara iyilik etmek, faydalı olmak içindir, yoksa dünya nimetlerini yutmak için değil.

* Günah işlemekten sakınmayan âlim, elinde lamba tutan köre benzer. Başkalarına yol gösterir; fakat kendi görmez!..

* Düşmanın belini kıracak darbeyi yapmazsan, vuracağın her darbe onu kuvvetlendirir.

 

* “Allahümmağfirli velivâlideyye, veli üstaziyye, velil müminine vel müminat, vel müslimine vel müslimât, el ahyâ-i minhüm vel emvat. Birahmetike yâ erhamerrahimin.”

Bu istigfar, günahların affedilmesine, günahı olmayanların ise; ileride günah işlemekten korunmasına, günah işlemeyecek hâle gelmesine sebep olur.

 

* Kul hakkından çok korkun, her Müslüman’a karşı derin muhabbet ve hürmet içinde olun. Hiçbir Müslüman’ı incitmeyin. Büyüklerinize karşı mutlaka hürmetkâr olur. Emriniz altında olan aileniz veya çocuklarınıza karşı şefkatli olun, onları dindar yetiştirmeye dikkat edin, çünkü ölüm ani gelir. Herkes pişman olacak. O pişmanlık günü gelmeden tevbe etmek akla gelmeyebilir. Bugün fırsat varken istiğfar edelim.

 

Kendini beğenen kurtulamaz

 

* Nefsinizi aradan çekin. Kimseyi tenkit etmeyin, kendinizi beğenmeyin, kendinizden iğrenin, kendinden tiksinmeyen kurtulamaz. Yapmadığınızı söylemeyin. Bir gün öleceğiz ve yaptıklarımızın hesabını vereceğiz.

* Allahü Teâlâ bir kulunu severse onu fakih, yani dinde Âlim yapar, daha da çok severse onu fıkhı yayıcı yapar.

* Abdullah-i Dehlevi hazretlerine biri gelmiş, "Efendim himmet istiyorum" demiş. Mübarek buyurmuş ki; "Ben evden bir şey getirmedim" Hocasına işaret buyurmuşlar. Eğer hocasına gitseler o da kendi hocasına gönderecektir. Allah adamları işte böyledir. Evden bir şey getirmezler.

 

* Evliyayı Kiramın himmeti, yayından çıkan oku, namludan çıkan mermiyi geri çevirir. Evliyaya muhabbet edene, sevene de böyle kuvvetli himmet gelir.

* Evliyanın vefatından sonra feyzi, bereketi daha artar. Kınından sıyrılmış kılıç gibidir. Tasarrufu daha tesirli olur.

* Kim, Allahü Teâlâ’nın sevdiği veli bir kulu incitirse, yedi kat gökten düşmüş gibi olur.

* Ehl-i Sünnet Âlimlerinin kitaplarını okumak günah işlemeye mani olur. Aklı fikri, kalbi iyi şeylerle meşgul ettiğinden günah işleyecek ortam olmaz.

 

* Teberri etmedikçe tevelli olmaz. Yani insan önce Buğzu Fillah eder sonra Cenab-ı Hakkın sevgisi kalbe yerleşir.

* Zikir, fikir insanlara hizmet etme durum ve imkanı yok ise yapılır. İnsanlar hizmet beklerken zikir ve fikirle uğraşılmaz.

* Dünyaya ne kadar değer vermezsen dünya hakkında her söylediğin o kadar değerli olur.

 

* Bir halifesine bir mübarek zat vazife vermiş. Yola uğurlarken, ''Gittiğin yerde Allahlık ve Peygamberlik davasında bulunma” buyurmuş. Talebesi estagfirullah deyince, ''Her dediğim olsun dersen Allahlık davasıdır. Sadece Allah’ın her dediği olur. Bana uymayan kötüdür, bozuktur dersen bu da Peygamberlik davasıdır'' buyurmuş.

 

* Başarının sırrı, günahlardan sakınarak sabretmek, insanlara güler yüz göstererek iyilik etmek. Yani tatlı dil ve güzel siyaset, herkesi memnun etmektir.

* Kıtmir bir köpekti. Eshab-ı Kehfin köpeği idi. İstisna olarak Cennete gitti. Siz kim olduğunuza değil, kimlerle olduğunuza bakın.

 

* Dini yaymakta sabırlı ol; cömert ol; yumuşak ol; affedici ol. Dine hizmet etmekte üç esas var: İtaat, ihlas, sevgi. Eshab-ı Kiramın başarısının sebebi, birbirlerini sevmeleridir.

 

Allahu Teâlâ cümlemizi Kendisine layık Kul, Habibine layık Ümmet eylesin. (Amin)