2008 yılından itibaren SGK’nın yürürlüğe giren yeni düzenlemeleriyle, bir kişinin birden fazla emekli maaşı alma hakkı tanındı. Peki, bu durum nasıl işler?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başuzmanı İsa Karakaş, Türkiye Gazetesi’ndeki köşe yazısında vatandaşların emeklilik maaşları ve ölüm aylıkları konusunda merak ettikleri soruya net bir cevap verdi.
SGK kanununa göre, malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı alan bir kişi, ölen eşinden veya yakınından da ölüm aylığı alabilir. Karakaş, bir kişinin sigortalı olarak kendi maaşını alırken, aynı zamanda ölen eşinin maaşını alabileceğini belirtti. Ayrıca, birden fazla evlilik yapanlar, eşlerinin vefatı ile yeni eşinden de maaş alabileceği durumlarda hangi maaşı alacaklarını tercih edebilecekler.
Bunun yanı sıra, bir kişi anne ve babasından ayrı ayrı ölüm aylığı alıyorsa, SGK kuralları gereği yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın ise yarısı ödeniyor. Ancak, iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle ölüm gerçekleşmişse, aynı ödeme düzeni geçerli olmaya devam ediyor.
BİRDEN FAZLA MAAŞ ALINABİLİR Mİ?
SGK Başuzmanı İsa Karakaş, bir kişinin malullük ve yaşlılık maaşlarını aynı anda almasının mümkün olmadığını belirtti. Eğer her iki maaşın tutarı eşitse, sigortalı kişi yaşlılık maaşını almaya devam edecektir. Ancak maaşların tutarları farklıysa, daha yüksek olan maaş bağlanacaktır.
ÇOCUKLAR NE KADAR AYLIK ALABİLİR?
SGK mevzuatına göre, ana ve babasından ayrı ayrı ölüm aylığına hak kazanan çocuklar, yüksek olan maaşın tamamını alırken, düşük olan maaşın ise yarısını alacaklardır. Bu düzenleme, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölüm durumunda da geçerlidir.
0 Yorum