Halkların Eşitllik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Karaköprü ilçesinde beş gündür devam eden sulama krizini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Ayan, Tatarhöyük Sulama Birliği’nin 300 bin dönümden fazla tarım arazisine su vermediğini belirterek, bu durumun çiftçileri büyük zarara uğrattığını vurguladı.
AYAN: 5 GÜNDÜR 300 BİN DÖNÜMDEN FAZLA ARAZİYE SU VERMEMEKTEDİR
Yaz aylarının çiftçiler için hayati önemde olduğuna dikkat çeken Ayan, pamuk, mısır, yonca ve üzüm gibi ürünlerin kurumaya başladığını, bu gidişle ürünlerin tamamen telef olabileceğini kaydederek, şunları ifade etti:
“Yaz ayları çiftçilerin ürünlerini ektikleri ve bir yıllık emeklerinin karşılıklarını aldığı bir dönemdir. Fakat zaten zorlu maliyet şartlarında çiftçilik yapmaya çalışanlara çıkarılan engeller çiftçiliği giderek bitirme seviyesine getirmektedir. Şanlıurfa Karaköprü ilçesinde bulunan Tatarhöyük Sulama Birliği beş gündür 300 bin dönümden fazla araziye su vermemektedir. Çiftçiler ektikleri mısır, pamuk, yonca, üzüm ve daha birçok ürünlerinin kurumaya başladığını, zarar edeceklerini dile getirmektedir. Her sene Sula Birliklerinin keyfi olarak yaptıkları bu su kesintileri çiftçilerin bütün itirazlarına rağmen artarak devam etmektedir. Sulama Birliği ödenmeyen hububat borçlarından kaynaklı suyu kestiğini dile getirmekte, çiftçiler ise daha ürünlerinin toprakta olduğunu, hasat yapmadan borcu ödeyemeyeceklerini dile getirmelerine rağmen bütün bir bölgenin suyu kesilmektedir. Ayrıca bir cezalandırma mantığı ile borcu olan, olmayan herkesin suyu kesilmiş durumdadır. Çiftçiler kendilerine herhangi bir tebligat, bildirim yapılmadan keyfi olarak suların kesildiğini, acil olarak suyun yeniden verilmemesi durumunda ürünlerinin telef olacağını belirtmektedirler.”
Bu bağlamda Ayan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:
“1- Şanlıurfa’da bulunan Sulama Birliklerinin keyfi olarak verdiği su kesme kararları Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
2- Karaköprü ilçesine su hizmeti veren Tatarhöyük Sulama Birliği’nin bütün bölgenin suyunu ödenmemiş kimi hububat borçlar yüzünden kestiği doğru mudur? Doğu ise, hukuki olmayan bu işleme dair bir soruşturma başlatılmış mıdır?
3- Hasat zamanı olması ve hasat sonrası borçların ödeneceği bildirilmesine rağmen su kesintilerine neden devam edilmektedir? Hasadını topraktan kaldıramayan çiftçi borcunu nasıl ödeyecektir?
4- Sıcak hava koşullarında çiftçilerin ürünlerinin kurumaya başladığı ve zarar edecekleri göz önüne alınarak suyun bir an önce yeniden tarım arazilerine verilmesine dair adım atılacak mıdır?”
Kaynak: HABER MERKEZİ
0 Yorum