Miras işlemlerinde artık noter şartı kaldırıldı. Yeni düzenlemeyle birlikte mirasçılar kendi aralarında yazılı bir anlaşma yaparak paylaşımı resmi kuruma bildirebilecek.
Kadın hakları savunucuları, bu uygulamanın "eşit miras paylaşımı" ilkesini zayıflattığını ve kadınların zorla pay hakkından vazgeçmeye zorlanabileceğini savunuyor. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Anlaşmalı paylaşım adı altında yürütülen bu uygulama, kadınların ekonomik ve sosyal olarak baskı altında olduğu koşullarda eşit müzakere şansı tanımıyor." dedi.
Güllü açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Noter yerine doğrudan tapuda yapılan işlemlerde, rızanın gerçek olup olmadığını tespit edecek bir denetim mekanizması yok. Bu durum, özellikle şiddet görmüş ya da tehdit altındaki kadınlar için büyük bir güvenlik açığı doğurur. Bu durum mülkiyet hakkının ihlali anlamına gelir”
ŞANLIURFA’DA KADINLAR DAHA SAVUNMASIZ
Miras paylaşımı konusunda sıkıntıların yoğun yaşandığı şehirlerden biri olan Şanlıurfa’da, yeni sistemle birlikte kadınların çoğu zaman aile büyüklerinin ya da erkek mirasçıların baskısı altında karar vermeye zorlanabileceği belirtiliyor. Tapuda yapılan işlemlerde artık noter bulunmayacak, bu da dışarıdan hiçbir denetim ya da rıza kontrolü yapılmaması anlamına geliyor.
Kaynak: Ahmet Hakkı Ak
0 Yorum