Barınma, insanoğlunun varoluşundan bu yana temel ihtiyaçlarından biri olmuştur. Bu çerçevede insanlar güvenli ve huzurlu bir yaşam sürebilmek açısından konut sahibi olabilmeyi yeğlemektedirler. Toplumumuzda insanlar kendilerine ait bir konuta sahip olma arzusu ile hareket etmektedirler. Ancak bu arayış sırasında bazı istenmeyen durumlarla karşılaşmak mümkündür. Kimi zaman iyi niyetle güvenme, kimi zaman ise daha düşük maliyetle ev sahibi olma isteğiyle yeterince araştırma yapılmadan konut satın alınması, yazılı ve görsel medyada sıklıkla karşılaştığımız;
Konutların zamanında teslim edilmemesi,
Aynı konutun birden fazla kişiye satılması,
Satıcı veya yüklenicilerin ortadan kaybolması,
Teminat yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi gibi sorunlar,
yüzünden mağduriyetlerin yaşanmasına neden olunmaktadır.
Oysa halk arasında "arsadan satış" olarak bilinen ön ödemeli konut satışları, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve bu Kanun’a dayanılarak hazırlanan Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik (ÖÖKSHY) ile yasal güvence altına alınmıştır.
Söz konusu düzenlemeler kapsamında:
Tüketicinin konut bedelini peşin veya taksitle önceden ödemesi, satıcının ise konutu teslim veya devretme taahhüdünde bulunması amacıyla aralarında ön ödemeli konut satış sözleşmesi düzenlemeleri gerekmektedir.
Sözleşme imzalanmadan önce, konutun tüm vergiler dâhil satış fiyatı(Türk Lirası cinsinden), teslim tarihi, verilecek teminatlar, yapı ruhsatının alınış tarihi, satıcının açık iletişim bilgileri vb. hususları içeren; en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir şekilde düzenlenen ön bilgilendirme formunun tüketiciye verilmesi zorunludur. Bu forma ek olarak tüketiciye bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesi de verilmelidir. Böylece tüketici, hakları hakkında bilgi sahibi olacak ve sözleşmeyi imzalamadan önce bilinçli bir şekilde hareket etmiş olacaktır.
Yapı ruhsatı alınmadan tüketicilerle sözleşme yapılamayacaktır. Bu suretle, tüketici açısından önemli bir güvence sağlanmaktadır.
Tüketiciyle yapılacak satış sözleşmesi; kat irtifakının tüketici lehine tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte yapılan yazılı bir sözleşme şeklinde ya da noterde düzenleme şeklinde yapılmalıdır. Belirtilen şekil şartlarına riayet edilmediğinde sözleşme geçersiz olacaktır.
Tüketiciyle geçerli bir sözleşme düzenlenmedikçe, ondan herhangi bir isim altında ödeme alınamayacak ve kendisini borç altına sokacak herhangi bir belge vermesi istenemeyecektir.
Konut sayısı otuz ve üzerinde olan projelerde, satıcı konut satışına başlamadan önce; bina tamamlama sigortası yaptırması veya banka teminat mektubu, hakediş sistemi ya da bağlı kredi gibi yöntemlerden en az birini sağlamak zorundadır.
Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Konutun sözleşmede belirtilen sürede teslimi zorunludur ve bu süre her hâlükârda sözleşme tarihinden itibaren kırk sekiz ayı geçemez.
Tüketiciler, yasal düzenlemelere aykırılık hâlinde; başvuru tarihindeki parasal sınırlar dikkate alınarak, tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvurabileceklerdir.
Son Söz:
Tüketicilerin, ödeme yapmalarına rağmen konut sahibi olamama riskiyle karşılaşmamaları için dikkatli ve bilinçli hareket etmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, satıcıyla yapılacak sözleşme öncesinde sunulan bilgi ve belgeler dikkatle incelenmeli; satıcının yasal yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği mutlaka sorgulanmalıdır.
Unutmayalım ki, evin temeli sağlam atılmazsa, hayaller de kolayca yıkılabilir!
0 Yorum