“Hepimiz aynı milletin mensuplarıyız;
o yüzden millet şemsiyesi hepimizin,
altında özgür ve onurlu yaşayacağı bir alan sunmalıdır.
Ortadoğu’nun tek çıkışı vardır millet olmak.
Hiçbir ülke, hiçbir kavim ya da etnik yapı tek başına kurtulamayacak.
Ne Kürtler, tek başına kurtulabilirler, ne Araplar ne de Türkler,
hepsinin kurtuluşu birbirine bağlı.”
(Sözü Yola Koymak)
“Coğrafya kaderdir.” Sadece coğrafya mı, tarih de bir kader değil midir? Yani zaman ve zemin bizim kaderimizdir. Yaşadığımız topraklar, içinden geçmiş olduğumuz dünümüz ve bugünümüz ve bunun belirleyeceği yarınımız. Ortak zaman ve zemini paylaşan toplumları bir arada tutacak, birbirlerine bağlayacak, bir birlerinin düşmanı olmaktan çıkarıp birbirlerinin umudu kılacak bir unsura ihtiyaç var. Bu kader birliğini sağlayacak olan en önemli unsur ‘MİLLET’ anlayışımızdır.
Bizi, hepimizi bütün farklılıklarımızla millet kılan ruhun farkına vararak, yarınımızı birlikte tesis edebilecek bir iradeyi ortaya koyabilecek bir kader birliği olarak millet anlayışı... Millet olabilmek; çözüm burada… Ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen, çatıştırmayan, kimlikleri yok saymayan sahih bir millet anlayışına ne çok ihtiyacımız var. Milletin kurtuluşunu esas almayan, milleti ayağa kaldıramayacak, millete dönmeyecek, dönüşmeyecek hiçbir yol bu coğrafyada çıkış yolu olmayacaktır. Milleti inşa etmeden ne Türk olacaktır, ne Kürt ne de Arap. O yüzden millet olabilmekten başka çare yok… Milletin mazisi İslam ile yoğrulduğu için çıkış yolu ve yarınımızı bize hayırhah hale getirecek olan İslam milletine ulaşmaktır. Bu bizim kaderimizdir, yaz(g)ımızdır, yaz(g)ımızı doğru okuyamazsak yazıklanacağız halimize. Yaşadığımız coğrafyanın ve de yaşadığımız zamanın ruhunu kavrayarak yarınlara ulaşmamız, millet olarak, milletle olarak mümkün olacaktır. Milletçe; ortak bir hedefe sahip olabilirsek, millet olmak gibi bir hedefimiz olursa ancak o zaman tarihe yürüyebiliriz.
Bu topraklarda yaşayan herkesin aynı millete mensup olduğunun bilincine varması gerekiyor. Burada olmamız gerekiyor. Dün ile yarın arasında, bu arada olmamız gerekiyor. Biz bugün burada mıyız? Biz burada değilsek, yaşadığımız topraklarla bir bağ kuramıyorsak, her ne olacaksa bu topraklarda Türk, Kürt, Arap hep birlikte olacağına olan inancımızı yitirmişsek sürecin bizi götüreceği yerin mahkûmu olacağız. Millet ortak paydasında buluşmak: Millete dönmeyecek, millet anlam değer dünyasına dönüşmeyecek tüm yollar çıkmaz sokak olacaktır.
Ne diyoruz, unuttuğumuz “millet”i yeniden hatırlamaktan bahsediyoruz. Millet olabilmek yolunda iyi bir başlangıç için gerekli olan en önemli hususun, millet anlam değer dünyasında buluşmaya imkân sağlayacak ortak hafızayı hatırlamak olacaktır. Mustafa Özel’in hatırlamak bahsinde söyledikleri kayda değer. “Neden ulus olamıyoruz? Unutamıyoruz da ondan!... Unutarak ulus, hatırlayarak millet oluruz. Yüreğinin üstünde çakılı duran şeyi söküp atamayan toplumlar ulus olamaz, buna karşılık millet olabilme imkanını elde tutarlar..." (Mustafa Özel; Roman Diliyle Siyaset)
Bu toprakların tarihinin, 100 yılı aşkın bir süredir ulus ile millet kavramları arasında bir gelgit yaşadığını ifade edebiliriz. Ulus olabilmek için “millet”ten; millet olabilmek için “ulus”tan uzaklaşılmış. Cumhuriyet; “millet” ile başlamış daha sonra “millet” unutularak “ulus”a dönülmüş ve kuruluşundan bugüne de aynı süreç farklı şekillerde tebarüz etmiştir. Bugün hali hazırda ülke olarak yaşamış olduğumuz durumda, coğrafyamızda esen rüzgârlar karşısında bir çıkış yolu bulabilmemiz; “bu iki kavrama ilişkin olarak nasıl bir tavır ortaya koyacağız” sorusuna sahih bir cevap gerektiriyor.
Çıkmaz sokaklardan kurtulabilmek için “çıkış yolu” aranıyor; ne yapılacak, ne olacak, nasıl olacak. Diriliş yazarı Sezai Karakoç; Yaşanılan ve yaşanılacak olan krizlerden çıkış yolu için çözümü öneriyordu; “Çıkış Yolu; Medeniyetimizin Dirilişi”: “Millet, haritalardaki sınırlarla çizili yerdeki halktan ibaret değildir. Millet fikri, ırk esasına dayanmaz. Bir ırkın değil bir medeniyetin halkına millet denir. Bu medeniyet nerelerdeyse, orda tek millet vardır. İslam medeniyeti mensuplarının hepsi bir halktır ve bir millettir. Biz buna İslam Milleti diyoruz. İşte bu medeniyetin, bu milletin yeniden dirilişi söz konusudur. Bu bakımdan birinci görev, medeniyetimizi yeniden diriltmektir… Milleti, medeniyetimizi, devleti, ülkeyi yeniden tarif etmeliyiz… Ve kendi büyük medeniyetimizin yeniden dirilişini gerçekleştirmeliyiz…”
Müslümanlar yüz yıldır “Millet”i terk etmenin sıkıntısını yaşıyor. Yüzyıllık yenilmişlik, yüzyıldır süren acılar. İslam âleminin batı karşısındaki acziyetinin sebebi, Millet anlayışından uzaklaşmasındandır. Yüz yıl önce etnik kimlikler üzerinden dizayn edilen ulus devletler çare olmadığı içindir ki bugün coğrafyamızda savaş gündemi hiç eksik olmuyor... Büyük fotoğrafı göremezsek, büyük oyunun farkına varamayacağız. Kendi iradelerimizi ortaya koyamazsak, uluslararası iradelerin oyunlarına boyun eğeceğiz. Evet, “Çöl Büyüyor”; gelinen süreçte, çölden çıkış mümkün: Modern dünyanın köksüz, sahte ve yapay kavramları ile etnik, mezhebi ve ulusçu anlayışlarının yerine, milleti esas alan, milleti medeniyete bağlayan, İslam medeniyetine bağlayan anlayışı ortaya koyarak Millet olabilmek, millet ortak paydasında buluşabilmek; yok başka bir yol…
0 Yorum