Temmuz ve ağustos aylarında Şanlıurfa’da termometreler kimi zaman 50 dereceyi aşan sıcaklık değerlerini gösterir. Bu sıcaklarda şehir adeta bir fırın gibi kavurur insanı. Bu toprakların insanı yüzyıllardır bu sıcaklarla yaşamayı öğrenmiştir. Bu sıcaklarda hasar almadan yaşamın sürdürülmesi, insanın susuzluğunu bastırması, bedeni serinletebilmesi, ruhu ferahlatması için soğuk su bazen tek başına yeterli olmuyor. İnsanın canı şu dan başka içeceklerde arzu ediyor.Bu minvalde bazı şerbetler hazırlamak gerekir. Bu şerbetler, aşırı sıcak günlerde yaşam kalitesini yükseltmek için de gereklidir diye düşünüyorum. Zira, hazır içeceklerin ötesinde, katkısız, doğal ve çoğu zaman şifa niyetine yapılan bu şerbetler, sadece susuzluğu gidermekle kalmaz; aynı zamanda vücudun kaybettiği mineralleri de geri kazandırır.
Bu amaçla bu gün, okuyucularımın malzemelerini kolay temin edip, rahatlıkla yapabilecekleri birkaç doğal şerbet tarifi paylaşmak istedim.
1. Demirhindi Şerbeti
Malzemeler:
200 gr demirhindi (aktardan temin edilebilir),2 litre su, 1 çubuk tarçın
4-5 adet karanfil,1 su bardağı toz şeker (isteğe göre ayarlanabilir.
Yapılışı:
Demirhindi bir gece önceden suya bastırılır. Ertesi gün tarçın ve karanfille birlikte kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür, şekeri eklenip karıştırılır ve buzdolabında soğutularak servis edilir. Hem ekşi hem tatlı bir aromasıyla serinletir, mideyi rahatlatır.
2. Gül Şerbeti
Malzemeler:
1 su bardağı gül yaprağı (kokulu ve ilaçsız olması önemlidir),2 litre su,1 su bardağı toz şeker, Yarım limon suyu veya bir çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
Gül yaprakları kaynayan suya atılır ve 1-2 dk. kaynatılır. Şeker ve limon suyu ilave edilerek karışım 10-15 dakika demlenir. Soğuduktan sonra süzülüp soğuk olarak servis edilir. Hem serinletici hem de cilt için faydalı bir içecektir.
3-Sumak Şerbeti:
Malzemeler:
Bir Su bardağı Tane sumak (Sumağın taze olmasına dikkat edin. Genellikle Aktarlarda çok bekleyen sumak aktardaki birçok baharatın kokusunu alır ki bu da yapacağınız içecekte lezzetin kalitesini etkiler), Bir su bardağı Şeker, Bir kabuk tarçın, 6 tane karanfil,1yemek kaşığı Hibiskus, YarımLimon, 2 litre su
Yapılışı:
Suyu kaynatın ve kaynamaya başlayınca kapatın. İçine bütün malzemeleri atıp yarım limonu da içine sıkın ve sıktığınız Limonun kabuğunu da içine atıp kapağını kapatın bir saat demlenmeye bırakın. İnce bir süzgeçten süzüp soğutun Küp buzlarla servis edin (Not: Şeker miktarını arzunuza göre azaltır veya arttırabilirsiniz. Şeker yerine bal kullanılırsa daha lezzetli ve daha faydalı olur)
4. Reyhan Şerbeti
Malzemeler:
Bir demet mor reyhan, bir yemek kaşığı Hibiskus, 3 litre su, 1 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu veya yarım limon suyu.
Yapılışı:
Reyhan ve hibiskusu kaynar suyun içine atılır ve 10 dakika demlemeye bırakılır. Rengi mora döndüğünde şeker ve limon tuzu eklenir. Soğuyunca süzülüp buzdolabında saklanır. Hem kokusuyla hem ferahlatıcı etkisiyle yaza yakışan bir içecektir.
Şanlıurfa’nın sıcağı meşhurdur ama bu toprakların kültürü, sıcağı da güzelleştirmeyi başarabilmiştir. Sıcakts, buz gibi bir sumak, reyhan, gül veya demirhindi şerbetini yudumlamak, sadece serinlemek değil; doğal bir şekilde bu sıcak havalarda vücudumuzun telaşını da durdurabilmektir.
Ezcümle; Yaz mevsimi bedenin suya ve doğal besinlere en çok ihtiyaç duyduğu zamandır. Şerbetler hem bu ihtiyacı karşılar hem de bizi bizi rahatlatır. Doğal ve fıtri olan her zaman daha iyidir.
Afiyette kalın.