6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Cumhuriyet caddesi üzerinde bulunan maliye binası ağır hasar almıştı. Daha sonra yıkımı yapılan binanın yerine yeniden maliye binası yapılacağı iddiası kentte tartışma yarattı.
Şehrin tam göbeğinde bulunan bölgede zaten trafik yoğunluğu bulunuyor. Yıkılan binanın yerine tekrar maliye binası yapılması, trafik yoğunluğunu neredeyse 3 katına çıkarır.
Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, Gazeteipekyol.com’a konuşarak, aynı bölgeye tekrardan maliye binası yapılmasının oluşturabileceği olumsuzlukları anlattı.
AÇAR: TRAFİK DAHA DA ARTAR VE YÜK AĞIRLAŞIR
Yıkılan binanın yerine tekrar maliye binasının yapılmasının kent trafiğine olumsuz etkileri olacağını aktaran Açar, şehrin üst akıllarının bu konuda insiyatif almadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Aynı yere maliye binası yapılırsa, zaten oldukça yoğun olan bölgede trafik daha da artar ve mevcut yük daha da ağırlaşır. Aslında bu tür deprem ve afetler bazen krizi fırsata çevirmek için bir şanstır ama bu noktada şehrimizin üst akıllarında insiyatif almama gibi bir durum söz konusu. Baktığımızda alan imar planında kamu hizmet alanı olarak görülüyor. Bu minimalde yaklaştığımızda kamu hizmet alanının illa devlet dairesi olacak diye bir kaide yok. Bu noktada Büyükşehir Belediyesinin de insiyatif alarak, alanı şehre kazandırması gerekiyor. Şehrin yeşil alana en ihtiyaç duyulan bölgesinde yeşil alan yapılabilir.”
“MALİYE BİNASI YAPMAK ŞEHRİ OBEZLEŞTİRİR”
Yıkılan binanın bulunduğu noktaya tekrar maliye binası yapılmasının, kentsel denge ve ulaşım açısından yeni sorunlar doğuracağını belirten Açar, “Hemen hemen her vatandaşın yolu düşeceği bir kuruma, otopark alanı düşünülmeden bina yapılması ciddi sorunlara yol açar. Kaldı ki, ne kadar büyük bir otopark inşa edilirse edilsin, alanın sirkülasyonu göz önüne alındığında bu ihtiyacı karşılayamazsınız. Orada maliye binası yapmak oraya yük bindirmek demektir, şehri bir tık daha obezleştirmektir.” ifadelerini kullandı.
“ŞEHRİ YÖNETENLERİN İNSİYATİF ALMASI LAZIM”
Kent planlamasında uzun vadeli çözümlerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Açar, mevcut anlayışın günü kurtarmaktan öteye geçmediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Bu noktada şehri yönetenlerin insiyatif alması lazım. Gerekirse kamulaştırılır ve kurumlar arası diyalogla şehrin başka bir noktasına cazibe merkezi oluşturulacak şekilde konumlandırılabilir ama biz sadece günübirlik, ‘burası maliyeydi, aynı şekilde maliye yapalım’ mantığıyla hareket ediyoruz. Yani bu şekilde olmaması gerekir. Bunu şehre yön verecek kararlarla desteklemek bunu başka bir yere taşımakta fayda var.”
YENİ BİNA NEREYE YAPILABİLİR?
Maliye binası için alternatif bölgelere yönelmesi gerektiğini belirten Açar, “Maliye binası başka bir aksın üzerine yapılabilir, Mardin yolu üzerindeki gibi. Valiliğin arka tarafında Şutim’in o tarafta da olabilir. Yani ulaşılabilirliği de vatandaş tarafından önemli çünkü maliye sıradan bir kurum değil işinin düştüğü bir kurum.” dedi.
Kaynak: Ahmet Hakkı Ak
0 Yorum