15 Haziran'da gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sonuçları, 11 Temmuz’da açıklanacak. Bu süreçte velilere yol göstermek amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan "Tercih Süreci Veli Kılavuzu" kamuoyuyla paylaşıldı.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kılavuz, tercih döneminde ailelerin bilinçli adımlar atmasına katkı sağlamak üzere oluşturuldu. Kılavuza, kurumun resmi internet sitesi üzerinden erişim sağlanabiliyor.
KILAVUZDA NELER VAR?
Kılavuzda; tercih süreci, farklı lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirme kriterleri gibi başlıklarda detaylı bilgiler sunuluyor. Ayrıca sık sorulan sorulara yanıtlar, tercih kontrol listesi ve okul türleriyle ilgili açıklamalar da yer alıyor. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, güzel sanatlar ve spor liseleri gibi okul çeşitlerine dair kapsamlı bilgiler de kılavuzda bulunuyor.
Sınav sonuçlarının duyurulmasının ardından, Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlanarak, tercih süreci resmen başlayacak.
VELİLERE ÖNERİLER
Kılavuzda velilere yönelik şu önerilere yer veriliyor:
“Tercih döneminde çocuğunuza yol gösterici ve destekleyici bir yaklaşım benimseyin. Her çocuğun farklı bir potansiyele sahip olduğunu unutmayın. Onun yeteneklerini keşfetmesine fırsat verin ve ilgi alanlarını göz önünde bulundurarak yönlendirmelerde bulunun. Gideceği okulun konaklama, ulaşım ve beslenme gibi olanaklarını okulun internet sitesinden araştırabilirsiniz. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamak yerine, bireysel gelişim süreci üzerinden değerlendirin. Tercihlerde karar verici değil, rehberlik edici bir rol üstlenin. Çocuğunuzun hayalleriyle kendi beklentileriniz farklı olabilir, bu duruma anlayışla yaklaşın.”
YERLEŞTİRME SÜRECİ NASIL OLACAK?
Öğrenciler üç farklı yöntemle liselere yerleştirilecek: yerel yerleştirme, merkezî yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme.
Merkezî sınava katılmayan öğrenciler, sadece yerel yerleştirme ile tercih yapabilecek. Yerel yerleştirmede öğrencinin adresi, okul başarı puanı (OBP) ve devam-devamsızlık bilgileri dikkate alınacak. Bu sistemde farklı okul türlerinden en fazla 5 tercih yapılabilecek. Tercihlerde en az bir okulun yerel yerleştirme kapsamında seçilmesi zorunlu olacak.
Ekranda kullanılan renk kodları da tercih yaparken yol gösterici olacak:
Yeşil: Öğrencinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları,
Mavi: Komşu kayıt alanındaki okulları,
Kırmızı: Diğer bölgelerdeki okulları temsil edecek.
Yerel yerleştirmede ilk üç tercihin kayıt alanından olması şartıyla en fazla beş okul seçilebilecek ve aynı okul türünden en fazla üç tercih yapılabilecek.
Merkezi yerleştirme ise sınavla öğrenci alan liselere, puan üstünlüğü esas alınarak yapılacak. Öğrenciler, LGS puanlarıyla Türkiye genelindeki merkezî yerleştirme kapsamındaki liseleri tercih edebilecekler.
Pansiyonlu okullara yönelik tercihler ise isteğe bağlı olacak.
Kaynak: KAMU BÜLTENİ
0 Yorum