reklam alanı

Ne dolu ne de don! Asıl felaket şimdi başladı: Şanlıurfa’da yüzde 80…

Şanlıurfa’da çiftçi, dolu ve donun ardından şimdi de kuraklıkla mücadele ediyor. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde buğday, arpa ve mercimekte yüzde 80’e varan verim kayıpları yaşandığını belirterek,” Özellikle Şanlıurfa’da kuru alanlarda arpa üreten çiftçiler maliyetini kurtarmayacağından tarlasına biçerdöver sokamamıştır.” dedi.

Ne dolu ne de don! Asıl felaket şimdi başladı: Şanlıurfa’da yüzde 80…

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2025 yılı tarım sektörü açısından zorlu bir yıl olarak kayıtlara geçerken, Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu’daki üreticiler hem doğal afetlerle hem de ekonomik zorluklarla mücadele ediyor. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yılın ilk yarısında yaşanan don, dolu ve kuraklığın, buğday ve arpa gibi temel ürünlerde yüzde 80’e varan verim kayıplarına yol açtığını duyurdu.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 2025 yılında tarımı etkileyen felaketleri sıralayarak şu ifadeleri kullandı:

“Şubat ayında Mersin, Adana ve Hatay’da, Mart ayında Manisa başta olmak üzere tüm Ege Bölgesi’ni etkileyen zirai don hadiseleri tarımsal üretime zarar vermiştir. Ardından mayıs ayında birçok ilimizde meydana gelen dolu yağışı ve nisan ayında 65 ilimizi etkileyen ülke çapında zirai don olayıyla karşı karşıya kalınmıştır.”

BAYRAKTAR: 2025 YILI OCAK AYI SON 55 YILIN EN SICAK 3. OCAK AYI OLMUŞTUR

Doğal afet zincirinin kuraklıkla devam ettiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tüm bunların üstüne, hasadın başlamasıyla çiftçilerimiz bir de kuraklık afetinin sonuçlarıyla yüzleşmişlerdir. Ülkemizde kış yağışları mevsim normallerinin %32, geçen yılki kış yağışlarının ise %27 altında meydana gelmiştir. Yağış azlığının yanı sıra kış aylarında sıcaklıklar da mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiştir. 2025 yılı ocak ayı son 55 yılın en sıcak 3. ocak ayı olmuştur. Kış aylarının kurak ve sıcak geçmesi sebebiyle ilkbahar yağışlarının kritik hale geldiğini, Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde kuraklık yaşanabileceğini daha önceki değerlendirmemde ifade etmiştim. Ne yazık ki ilkbahar yağışları da istenilen seviyede gerçekleşmemiş ve tahıllarda verim kayıpları meydana gelmiştir.”

ŞANLIURFA’DA ÇİFTÇİLER MALİYETİNİ KURTARMAYACAĞINDAN TARLASINA BİÇERDÖVER SOKAMAMIŞTIR”

Kuraklık ve yağış eksikliğinin en çok etkilediği bölgelerden biri olan Güneydoğu Anadolu’da çiftçinin ürününü hasat edemeyecek duruma geldiğini vurgulayan Bayraktar, şu çarpıcı verileri paylaştı:

“Nitekim Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde buğday, arpa ve mercimekte yaklaşık %80 oranında verim kayıpları görülmektedir. Özellikle Şanlıurfa’da kuru alanlarda arpa üreten çiftçiler maliyetini kurtarmayacağından tarlasına biçerdöver sokamamıştır.”

 

 

 

Ne dolu ne de don! Asıl felaket şimdi başladı: Şanlıurfa’da yüzde 80…

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.