Şanlıurfa’da temmuz ayıyla birlikte hava sıcaklıkları etkisini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Güneşin kavurucu etkisinden bunalan vatandaşlar ise serinlemek için geleneksel lezzetlere yöneliyor. Bunların başında ise Şanlıurfa’nın yaz aylarında tercih ettikleri serinletici tatlısı olan "palıza", diğer adıyla "bici bici" geliyor.
Sıcaktan kaçan vatandaşların hem serinlemek hem de tatlı ihtiyacını gidermek için tercih ettiği palıza, özellikle öğle saatlerinde sokak aralarındaki seyyar tezgâhlarda yoğun ilgi görüyor. Rendelenmiş buz üzerine dökülen gül sulu şurup, nişasta bazlı pelte ve meyvelerle hazırlanan bu hafif tatlı, sıcaklarla mücadelede ekonomik bir alternatif sunuyor.
Tabağı 50 ila 70 lira arasında satılan palıza, hem lezzeti hem de serinletici etkisiyle özellikle gençler ve turistler arasında popüler hale geldi. Kentte yaz boyunca sıkça rastlanan bu tezgâhlar, Şanlıurfa’nın yöresel lezzet geleneğini yaşatmaya da devam ediyor.
Şanlıurfa’da seyyar tatlı tezgâhı kurarak bici bici satan Şükrü Karabacak, sıcaklıkların artmasıyla birlikte talebin de arttığını söyledi. Gazeteİpekyol.com’a konuşan Karabacak, daha önce Antalya’da da aynı işi yaptığını belirterek, “Şanlıurfa’nın bu lezzeti en iyi şekilde tatmasını istedim. Gelen giden herkes memnun. Beğenilen bir tat. Bici bici şu anda 50 TL’den başlıyor, 80 TL’ye kadar çıkabiliyor. İçine çilek, muz, pudra şekeri koyuyoruz. Ancak meyve fiyatları arttığı için bu da satış fiyatını etkiliyor” dedi.
KARABACAK: BİCİ BİCİ SERİNLETİYOR, BUZLAÇ KOLAYLIK SAĞLIYOR
Karabacak, Şanlıurfalıların daha pratik olması açısından en çok buzlaç tercih ettiğini belirterek şunları kaydetti:
“ Bici bici ya da palıza dediğimiz tatlı, gerçekten yaz aylarında serinlemek isteyenler için çok güzel bir lezzet. Fakat bu tatlının rahatça tüketilebilmesi için oturmak gerekiyor. O yüzden Şanlıurfalılar daha çok buzlaçı tercih ediyor. Çünkü buzlaç ayakta da içilebiliyor, yürürken bile tüketilebiliyor. İnsanlar işine giderken ya da dışarıda dolaşırken hem serinliyor hem de zamandan kazanıyor. Bir de ekonomik açıdan baktığımızda, artık geçim şartları gerçekten çok zor.
Bugün bir kafeye gidip bir içecek içmek isterseniz 100-120 lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Ama burada, sokakta en düşük 25 liraya en yüksek 80 liraya hem serinleyebiliyorlar hem de yerel bir tatlıyı deneyimlemiş oluyorlar. Bu yüzden son zamanlarda buzlaç bizim tezgâhın en çok satan ürünü haline geldi.”
0 Yorum