Bazı işverenler, çalışanlarına işe giriş bildirgesi vermelerine rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) hiç prim bildiriminde bulunmadan çalıştırabiliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bu durumdaki çalışanların hizmet tespiti davası açarak haklarını arayabileceklerini söyledi.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, işe giriş bildirgesi verilmiş ancak SGK’ya hiç prim bildirimi yapılmadan çalıştırılan işçilerin ciddi bir hak kaybı yaşama riskiyle karşı karşıya olduklarını belirtti. Erdursun, bu tür durumlarda işçilerin "hizmet tespiti davası" açma hakkına sahip olduğunu vurguladı.
2023 yılında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun emsal niteliğinde bir karar verdiğini belirten Erdursun, “Yargıtay artık işe giriş bildirgesini, SGK’nın çalışandan haberdar olduğu şeklinde yorumluyor. Bu da, hizmet tespiti davasında 5 yıllık hak düşürücü sürenin başlamasına neden oluyor” dedi.
Önceki yıllarda açılan davalarda genellikle zaman aşımı uygulanmadığını hatırlatan Erdursun, 2023 sonrası açılan davalarda yerel mahkemelerin zaman aşımını dikkate alarak bazı davaları reddettiğine dikkat çekti.
506 sayılı Kanun’a göre, sigortasız çalışılan süreler için hizmet tespiti davasının, hizmetin geçtiği yılın sonundan itibaren 5 yıl içinde açılması gerekiyor. Erdursun, bu süre dolmadan dava açılmasının hayati önem taşıdığını belirterek, çalışanların süreci uzman bir hukukçu eşliğinde dikkatle yürütmeleri gerektiğini ifade etti.
HİZMET TESPİTİ DAVASI BEŞ YIL İÇİNDE AÇILMALIDIR
506 sayılı Kanun’a göre, sigortasız olarak çalışılan süreler için hizmet tespiti davası, hizmetin gerçekleştiği yılın sonundan itibaren beş yıl içinde açılmalıdır.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bu sürenin aşılması durumunda dava hakkının kaybedilebileceğini belirterek, davanın açıldığı tarihin son derece kritik olduğuna dikkat çekti. Erdursun, çalışanların herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için bu süreci mutlaka alanında uzman bir hukukçu eşliğinde dikkatle yürütmeleri gerektiğini vurguladı.
Kaynak: DÜNYA
0 Yorum