reklam alanı

Felaket raporu: Şanlıurfa’da geri dönüş yok! Resmen yok oluyor

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Şanlıurfa mayıs ayında Türkiye genelinde en az yağış alan il oldu. Kentte yalnızca 14 mm yağış kaydedildi; bu miktar, uzun yıllar ortalamasının yüzde 56, bölgesel ortalamaların ise yüzde 80 altında kaldı. Bakanlık, Şanlıurfa’da etkisini gösteren kuraklığın bölge tarımında ciddi verim kayıplarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Felaket raporu: Şanlıurfa’da geri dönüş yok! Resmen yok oluyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa ve çevresinde mayısa ayında yağışlar dibi gördü, sıcaklıklar ise mevsim normallerinin çok üzerine çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı son "İklim Fenolojik Durum ve Sulama İzleme" bülteni, bölgedeki tarım faaliyetlerinin ciddi bir tehdit altında olduğunu ortaya koydu.

Bakanlığın verilerine göre Türkiye genelinde mayıs ayı ortalama yağışı 48,2 mm olarak ölçüldü. Bu değer, 1991-2020 yılları arasında belirlenen 52,7 mm’lik normallerin yüzde 9, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise yüzde 31 altında kaldı. Ancak en çarpıcı düşüş Güneydoğu Anadolu’da yaşandı.

EN AZ YAĞIŞ ŞANLIURFA’DA: SADECE 14 MM

Mayıs ayında Türkiye genelinde en az yağışı alan il Şanlıurfa oldu. Kent genelinde sadece 14 mm yağış kaydedilirken, bu rakam normallerine göre yüzde 56’lık bir azalma anlamına geliyor. Yağışlı gün sayısı ise birçok bölgede 9 günün üzerine çıkarken, Şanlıurfa ve çevresinde bu sayı 1 güne kadar düştü.

ŞANLIURFA ÇEVRESİNDE YAĞIŞLAR YÜZDE 80 AZALDI

Rapora göre, Şanlıurfa çevresindeki yağışlar normallerine göre yüzde 80’den fazla azaldı. Türkiye genelinde ise yağış azalışının en sert hissedildiği bölge yüzde 42 ile Güneydoğu Anadolu oldu. Şanlıurfa’da kuraklık sadece doğal ekosistemi değil, aynı zamanda sulu ve kuru tarımı da doğrudan etkiliyor. Uzmanlar bölgede ciddi verim kaybı yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

SICAKLIK REKORU CEYLANPINAR’DA: 43,1 DERECE

Mayıs ayının en yüksek sıcaklığı Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde 43,1 derece ile ölçüldü. Bu değer, ülke genelinde aynı dönemde kaydedilen en yüksek sıcaklık olarak kayıtlara geçti. En düşük sıcaklık ise Sivas'ın Kangal ilçesinde -2,1 derece olarak ölçüldü. Böylece Türkiye’de Mayıs ayında iki uç arasında 45,2 derecelik fark oluştu.

KURAKLIK TARIMI VURUYOR

Bakanlık, Şanlıurfa genelinde kuraklık koşullarının hakim olduğunu ve hem kuru hem sulu tarımda önemli ölçüde verim kaybı beklendiğini bildirdi. Benzer şekilde Şırnak’ta da, sadece Uludere ilçesi hariç olmak üzere kuraklık tüm il geneline yayılmış durumda.

 

Felaket raporu: Şanlıurfa’da geri dönüş yok! Resmen yok oluyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.