Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya üzerinden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak sağlık sistemine dair yeni yasa değişikliği teklifinin detaylarını paylaştı.
Memişoğlu, yaptığı açıklamada, "Meclis gündemine getirilen bu yasa değişikliği ile sağlık alanında yepyeni bir dönem başlayacak. Çok yakın zamanda hayata geçecek bu düzenlemelerle birlikte sağlık sistemimizde köklü dönüşümler gerçekleştirilecek." ifadelerini kullandı.
İşte yapılacak değişiklikler:
ORGAN BAĞIŞINDA DİJİTAL BAŞVURU KOLAYLIĞI
Yasa teklifiyle organ bağışı süreçleri dijitalleşiyor. Artık vatandaşlar, e-Devlet üzerinden “tek tıkla” organ bağışçısı olabilecek. Ayrıca bağışçıların iradeleri hayattayken verdikleri kararlar doğrultusunda, ölüm sonrası da geçerli sayılacak. Bu sayede organ nakli bekleyen yaklaşık 29 bin hasta için umut kapısı aralanacak.
Bağışçıların yakınlarına, organ nakli önceliği tanınması ise düzenlemenin diğer önemli maddelerinden. Böylece, organ bağışı teşvik edilirken toplumsal dayanışma da güçlendiriliyor.
ELEKTRONİK ONAY SİSTEMİ İLE TIBBİ İŞLEMLER HIZLANACAK
Yeni düzenleme, tıbbi işlemler için hastalardan ve yakınlarından alınan onayların elektronik ortamda da geçerli olmasını sağlıyor. Bu değişiklik, özellikle acil durumlar ve tele-sağlık uygulamalarında süreci hızlandıracak, hem hastalara hem sağlık çalışanlarına kolaylık getirecek.
İLAÇ TEDARİK ZİNCİRİNDE DİJİTAL TAKİP DÖNEMİ
Yasa teklifi, ilaçların üretimden hastaya ulaşana kadar tüm aşamalarının dijital ortamda takip edilmesini zorunlu kılıyor. Sağlık Bakanlığı’nın kontrol mekanizması güçlendirilirken, ilaç stokları, üretim ve dağıtım planlaması anlık izlenecek. Uygunsuzluk yapanlara ise ağır yaptırımlar uygulanacak. Böylece ilaç erişiminde kesintiler önlenmiş olacak.
TIBBİ CİHAZLARDA SIKI DENETİM
Piyasaya sadece standartlara uygun tıbbi cihazların çıkması sağlanacak. Standart dışı ürünlerin dolaşımı engellenecek, aksine hareket edenlere uygulanan para cezaları artırılacak. Böylece hastaların güvenliği artırılırken, sektör kalitesi de yükseltilecek.
SAĞLIKTA REKLAM VE TANITIMDA YENİ KURALLAR
Özel sağlık kuruluşlarının tanıtımlarında aldatıcı ve yanıltıcı reklamlara karşı sıkı denetim başlayacak. Hasta umutlarını sömürerek ticari kazanç sağlamaya çalışanlara geçit verilmeyecek. Bu düzenleme, sağlık hizmeti kalitesinin yanı sıra hasta haklarını koruma amacını taşıyor.
TÜRKİYE’NİN TIBBİ KENEVİRDE REKABET GÜCÜ ARTIYOR
Tıbbi kenevir ürünlerinin üretim, satış ve ruhsatlandırma süreçleri Sağlık Bakanlığı kontrolüne alınacak. Bu ürünler sadece eczanelerde, reçete ile satılabilecek. Sürdürülebilir üretim ve küresel pazara açılım hedefiyle yerli üretimin desteklenmesi amaçlanıyor.
HEKİMLERİN ÖZEL SAĞLIK KURUMLARINDA ÇALIŞMA KOŞULLARI YENİLENİYOR
Teklif, özel hastane hekimlerinin iki farklı sağlık kuruluşunda çalışma hakkı kazanmasını sağlarken, bu hekimlerin kazançları, kıdem tazminatları ve emeklilik hakları da güvence altına alınacak. Uyum süreci 1 Haziran 2026’ya kadar tamamlanacak.
YENİ SAĞLIK MESLEK TANIMLARI VE OPTİSYENLERİN ÖRGÜTLENMESİ
“Nükleer Tıp Teknikerliği” ve “Diş Protez Teknisyenliği” sağlık meslekleri arasına dahil edilirken, “Ebe Yardımcılığı” ve “Hemşire Yardımcılığı” “Sağlık Bakım Teknisyeni” çatısı altında birleştirilecek. Ayrıca optisyenlerin meslek örgütü olan Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’nin faaliyetlerine yeniden aktiflik kazandırılması sağlanacak.
Kaynak: HABER MERKEZİ
0 Yorum