Türkiye’nin en sıcak şehirlerinden biri olan Şanlıurfa, kavurucu sıcaklarla mücadele ediyor. Termometrelerin 52 dereceyi gösterdiği kentte, vatandaşlar serinlemek için gölgelik alanlara ve klimalı mekanlara akın ederken, uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi.
Kuzey Afrika üzerinden gelen aşırı sıcak hava dalgasının etkisi altındaki şehirde, sokakta geçirilen her dakikanın bir sağlık riskine dönüşebileceğine dikkat çekiliyor. Uzmanlara göre en büyük tehlike ise çoğu zaman hafife alınan ancak hayati sonuçlara yol açabilen güneş çarpması.
SICAKLIK VÜCUT DENGESİNİ ALTÜST EDİYOR
Güneş çarpması, vücudun ısı dengesini sağlayan termoregülasyon sisteminin aşırı sıcaklık nedeniyle iflas etmesi sonucu ortaya çıkıyor. Vücut ısısının 40 derece ve üzerine çıkmasıyla birlikte, başta beyin olmak üzere hayati organlar kalıcı hasar riskiyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar, özellikle yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve açık havada çalışan kişilerin daha büyük risk altında olduğunun altını çiziyor.
GÜNEŞ ÇARPMASININ GÖZ ARDI EDİLEN TEHLİKELERİ
Yüksek vücut ısısı, beyin hücrelerinde hasara neden olarak hafıza kaybı, bilinç bulanıklığı, konuşma bozuklukları ve hatta koma gibi ciddi sonuçlara yol açabiliyor.
Aşırı sıcaklık nedeniyle kalp, böbrek ve karaciğer gibi hayati organlar iflas edebiliyor. Müdahale edilmediğinde çoklu organ yetmezliği ve ölüm riski doğabiliyor.
Güneş çarpması kalbi de doğrudan etkiliyor. Özellikle kalp hastalarının aşırı sıcakta dışarı çıkmaktan kaçınmaları öneriliyor.
Kas dokularının hasar görmesiyle kana karışan maddeler, böbreklerde ciddi hasara neden olabiliyor. Bu durum tedavi edilmezse böbrek yetmezliği gelişebiliyor.
Sıcaklık kanın pıhtılaşma dengesini bozarak damar tıkanıklıklarına sebep olabiliyor. Bu da inme ve kalp krizi riskini artırıyor.
Güneş çarpması geçiren bazı bireylerde, ilerleyen dönemde sıcak havaya karşı kalıcı bir hassasiyet gelişebiliyor. Bu kişiler daha düşük sıcaklıklarda bile tekrar çarpma riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.
NE YAPMALI?
Uzmanlar, özellikle günün en sıcak saatleri olan 11.00 – 16.00 arasında dışarı çıkmaktan kaçınılması gerektiğini, açık renkli ve hafif kıyafetler tercih edilmesini ve bol sıvı tüketilmesini önerdi. Güneş çarpması belirtileri arasında yüksek ateş, bilinç bulanıklığı, baş ağrısı, kas krampları ve mide bulantısı gibi semptomlar bulundu. Bu belirtiler görüldüğünde derhal serin bir ortama geçmek ve tıbbi yardım almak hayati önem taşıyor.
Kaynak: MUSTAFA EKİNCİ
0 Yorum