Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş birliğiyle yürütülen 2025 Genel Tarım Sayımı, temmuz ayı ile birlikte başladı.
Bu çalışma, Türkiye tarım sektörünün güncel durumunu ortaya koyarak kırsal kalkınma politikalarının geliştirilmesi ve üretim planlamalarının daha sağlıklı yapılması açısından büyük önem taşıyor.
VERİLER E-DEVLET, TELEFON VE YÜZ YÜZE TOPLANACAK
Sayım sürecinde üreticilerden veri toplama işlemleri; e-Devlet sistemi, telefonla anket ve yüz yüze görüşme yöntemleriyle gerçekleştirilecek. Üreticilerin verdiği bilgiler gizlilik esasına uygun olarak sadece istatistiksel amaçlarla kullanılacak.
Tarımsal işletmelerden; üretim türü, ekim alanı, hayvan varlığı, sulama durumu, tarımsal mekanizasyon, iş gücü ve gelir kaynakları gibi birçok kritik bilgi toplanacak.
ŞANLIURFA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN ÇAĞRI
Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Temmuz 2025’te başlayacak Genel Tarım Sayımı ile bitkisel ve/veya hayvansal üretim faaliyetlerine ilişkin arazi, hayvan, alet ve makine varlığı, sulama, iş gücü gibi tarım sektörünün temel yapısal boyutlarına ilişkin veriler derlenecektir” ifadelerine yer verildi.
Üreticilerden, sürecin sağlıklı yürüyebilmesi için verilerini zamanında ve doğru şekilde paylaşmaları istendi.
TARIM SAYIMI NEDİR, NEDEN ÖNEMLİDİR?
Tarım sayımı, bitkisel ve/veya hayvansal üretim faaliyetlerine ilişkin arazi, hayvan, alet ve makine varlığı, sulama, işgücü gibi temel yapısal verilerin toplandığı saha araştırmasıdır.
Tarım sayımı, tarımsal üretimin temel yapısal görünümünü yerleşim yeri bazında ortaya koyan en kapsamlı veri kaynağıdır. Tarım politikalarının sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlayacak yapısal veriler, sayımlar aracılığıyla elde edilir.
Bu veriler yalnızca politika yapıcılar için değil; üreticiler, üretim kararı verenler ve tarım sektöründe yer alan tüm paydaşlar için de yol gösterici niteliktedir.
0 Yorum