Birleşmiş Milletler’in 2024 yılına ilişkin yaşam süresi ve nüfus verileri yayımlandı. Bazı ülkelerde doğan bebeklerin ömrü 85 yılı aşarken, bazı coğrafyalarda bu süre 55 yılın altına düştü. Türkiye ise hem kadın hem erkek ömrü açısından dünya ortalamasının üzerinde, yer alırken Avrupa ortalamasının ise gerisinde yer aldı.
Kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığı verilerle bir kez daha ortaya konulurken, ülkeler arasındaki ömür farkı dikkat çekti.
Bazı ülkelerde bebeklerin ortalama yaşam süresi 85 yılı aşarken, bazı bölgelerde bu rakam 55 yılın altına kadar geriledi. Türkiye ise yaşam süresi açısından dünya ortalamasını geçmeyi başardı. Ancak Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye, ortalamanın altında kaldı.
TÜRKİYE, DÜNYA TOPLAM NÜFUSUNUN YÜZDE 1’İNİ OLUŞTURUYOR
Nüfus büyüklüğü bakımından da Türkiye dikkat çeken ülkeler arasında yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2025 yılı Dünya Nüfus Günü verilerine göre Türkiye, 85 milyon 664 bin 944 kişilik nüfusuyla dünya genelinde en kalabalık 18’inci ülke konumunda. Türkiye, dünya toplam nüfusunun yüzde 1’ini oluşturuyor.
Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre, 2024’te en fazla nüfusa sahip ülke 1 milyar 450 milyon 935 bin 791 kişiyle Hindistan olurken, onu Çin ve Amerika Birleşik Devletleri izledi. Bu üç ülke, dünya nüfusunun yüzde 39,4’ünü oluşturdu.
1989 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından ilan edilen 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü’nde her yıl olduğu gibi bu yıl da küresel nüfus sorunlarına dikkat çekiliyor.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) öncülüğünde yapılan açıklamalarda, özellikle yaşam süresi, doğum oranları ve sürdürülebilir kalkınma konularında farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.
0 Yorum