Tarım ve Orman Bakanlığı, sofralık yumurtalarda israfı azaltmak amacıyla önemli bir düzenlemeye gitti.
Yeni düzenlemeyle birlikte, sofralık yumurtaların ambalajlarında yer alan “son tüketim tarihi” ifadesi, “tavsiye edilen tüketim tarihi” olarak değiştirildi. Böylece, tüketicilerin yumurtayı daha uzun süre değerlendirmesinin önü açıldı. Avrupa Birliği (AB) mevzuatıyla uyumlu hale getirilen bu değişiklikle, yumurtanın raf ömrü 21 günden 28 güne çıkarıldı.
Artık yumurtalar, yumurtlama tarihinden itibaren 28 güne kadar sofralık olarak piyasaya sunulabilecek. Bu sürenin ardından ise sofralık olarak satılamayacak ancak yumurta ürünleri üretiminde değerlendirilebilecek. Ayrıca ekstra taze olarak satılan yumurtaların, yumurtlamadan sonraki 4 gün içinde sınıflandırılması, işaretlenmesi ve paketlenmesi zorunlu hale getirildi.
SON KULLANMA TARİHİ YAZMAYACAK
Tebliğe göre, yumurtlamadan sonra 10 gün içinde sınıflandırılmayan, işaretlenmeyen ve paketlenmeyen ürünler sofralık olarak piyasaya sunulamayacak. Bu yumurtalar yalnızca yumurta ürünleri üreten onaylı işletmelere gönderilecek.
Ayrıca, yumurtanın tazeliğini belirlemede kullanılan “hava boşluğu” tanımı da mevzuata eklendi. “B sınıfı yumurta” ifadesi ise daha net hale getirilerek “gıda sanayisine gönderilir ve kullanılır” şeklinde güncellendi.
Bu değişikliklerle hem gıda güvenliği artırılacak hem de milyonlarca yumurtanın israf edilmesinin önüne geçilmesi bekleniyor.
Kaynak: Haber Merkezi
0 Yorum