Lavabo açıcı içti, hayatı karardı… Şanlıurfa’da 2 yıl sonra gelen mucize

Şanlıurfa’da 3 yaşındaki Şehed Muhammed, yanlışlıkla lavabo açıcı içince hastaneye kaldırıldı. Harran Üniversitesi Hastanesi’nde geçirdiği başarılı operasyon sonrası sağlığına kavuşan küçük çocuğun tedavisini yürüten Prof. Dr. Mehmet Emin Boleken, “Bu bir başarı hikâyesi ama aynı zamanda hepimize ders niteliğinde” ifadelerini kullandı.

reklam alanı
Lavabo açıcı içti, hayatı karardı… Şanlıurfa’da 2 yıl sonra gelen mucize

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa’da 3 yaşındaki Şehed, 2 yıl önce yuttuğu lavabo açıcı nedeniyle hayati tehlike atlattı. Harran Üniversitesi Hastanesi’nde yürütülen zorlu tedavi süreci ve başarılı ameliyat sayesinde, minik beden hayata yeniden tutundu.

BOLEKEN: BU ÇOCUK, İKİ YIL BOYUNCA AĞZINDAN SU BİLE İÇEMEDİ 

Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Boleken yaşanan süreci şu sözlerle anlattı:

“Yaklaşık iki yıl önce hastamız lavabo açıcı içmişti. Bu madde yemek borusunda çok ciddi bir yanık oluşturmuştu. Uzun süre yoğun bakımda tedavi gören çocuk, ardından aylarca yutma zorluğu nedeniyle ağızdan beslenemedi. Her ay özofagus (yemek borusu) genişletmeleri uyguladık. Ancak bu girişimler yanıt vermedi. Zamanla hastamız sadece karın duvarından mideye yerleştirilen bir tüp (gastrostomi) ile beslenebilir hale geldi. Bu çocuk, iki yıl boyunca ağzından su bile içemedi”

BU BAŞARI EKİP İŞİ

Prof. Dr. Boleken, “Son çare olarak mide dokusunu kullanarak yeni bir yemek borusu oluşturduk. Bu oldukça kompleks ve uzun süreli bir ameliyattı. Ameliyat, çocuk cerrahisi, göğüs cerrahisi ve genel cerrahiden oluşan multidisipliner bir ekiple gerçekleştirildi. Göğüs Cerrahisinden Prof. Dr. Atalay Şahin, Genel Cerrahiden Prof. Dr. Faik Tatlı ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Kahveci sürece kritik katkılar sundular. Anesteziden hemşirelere, yoğun bakım personelinden diyetisyenlere kadar büyük bir emek verildi. Bu başarı, tam anlamıyla ekip işidir.”

PROF. DR. BOLEKEN AİLELERİ UYARDI

Prof. Dr. Boleken, korozif madde içiminin önlenebilir bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekerek ailelere önemli uyarılarda bulundu:

“Yıllardır aynı cümleyi kuruyoruruz, korozif madde içimi önlenebilir. Temizlik maddeleri kola ya da su şişesine konulmamalı. Orijinal ambalajlarında, çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmeli. Bu basit önlemler, çocukların hayatını kurtarabilir. Bu vakada bir hayatı kurtardık ama iki yıllık bir mücadele ile…”

TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Vakanın ardından kısa bir değerlendirme yapan Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan, sağlık ekibine teşekkür ederek şunları söyledi:

 “Harran Üniversitesi Hastanesi, yalnızca bölgenin değil Türkiye'nin sağlık üssü olma yolunda ilerliyor. Bu tür vakalarda multidisipliner yaklaşım, bilgi ve tecrübemizle çocuklarımızın hayatlarına dokunmaya devam ediyoruz. Ancak bu olay bize bir kez daha gösterdi ki, çocuk sağlığında en güçlü tedavi; önlemedir. Bu konuda toplumsal farkındalık oluşturmak hepimizin görevi.”

Lavabo açıcı içti, hayatı karardı… Şanlıurfa’da 2 yıl sonra gelen mucize

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.