Şanlıurfa turizmi için büyük adım: 421 işletmeye hijyen ve kalite eğitimi

Şanlıurfa il merkezinde faaliyet gösteren gıda üretimi ve satış işletmelerine yönelik kapsamlı bir hijyen ve teknik eğitim programı başlatıldı. Balıklıgöl, Haşimiye ve Hanlar bölgesinde bulunan 421 işletmeye hijyen ve teknik eğitim verilecek. Eğitimle, yerli ve yabancı turistlere daha kaliteli hizmet sunulması ve toplum sağlığının korunması amaçlanıyor.

reklam alanı
Şanlıurfa turizmi için büyük adım: 421 işletmeye hijyen ve kalite eğitimi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa’da Balıklıgöl ve çevresinde faaliyet gösteren 421 gıda üretimi ve satış işletmesine, hijyen ve teknik konularda eğitim verilecek. 

Bu kapsamda Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonunda, Şanlıurfa il merkezinde faaliyet gösteren gıda üretimi ve satışına yönelik işletmelere eğitim çalışması düzenlendi. 

Gerçekleşen toplantıya, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, İl Emniyet Müdürü Atilla Aksoy, Anadolu Gastronomi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Şef Ömür Akkor, vali yardımcıları, kaymakamlar, STK temsilcileri ve çok sayıda esnaf katıldı.

ŞANLIURFA’DA 421 GIDA İŞLETMESİNE HİJYEN VE TEKNİK EĞİTİM VERİLECEK

Eğitime, Eyyübiye ilçesi sınırlarında bulunan Balıklıgöl çevresinde Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kayıt altına alınan 394 işletme ile turizm rehberleri tarafından yönlendirilen 27 işletme olmak üzere toplam 421 işletme dahil edildi. Söz konusu işletmelerde yaklaşık 1.500 çalışan bulunuyor ve personelin tamamı sektörel eğitimlere tabi tutulacak.

Eğitimin temel amacı; işletmelerin asgari teknik ve hijyen standartlarının iyileştirilmesi, toplum sağlığının korunması amacıyla güvenilir gıda arzının sağlanması, işletmelerin izlenebilirliğinin artırılması ve turizm bölgesindeki hizmet kalitesinin yükseltilmesi olarak belirlendi. Böylece, Şanlıurfa’ya gelen misafirlerin memnuniyetinin artırılması ve ilin ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.

Eğitime katılan işletmeler arasında 171 baharatçı, kuruyemiş ve manav satış yeri, 42 kasap, 40 otel ve konukevi, 15 unlu mamul ve pide fırını, 105 lokanta ve restoran ile 21 kahvehane ve çar ocağı yer alıyor.

Sektörlere göre verilen eğitimlerde satış yerleri düzeni, kişisel hijyen, gıda hijyeni, saklama ve muhafaza koşulları, ürün izlenebilirliği ve etiketleme konularına özellikle vurgu yapıldı. 

Şanlıurfa’da bir ilk olan ve pilot bölge olarak seçilen Eyyübiye ilçesi Balıklıgöl çevresindeki işltemelere yönelik düzenlenecek olan eğitimler, Şanlıurfa Valiliği’nin öncülüğünde İl Tarım Müdürlüğünün koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Harran Üniversitesinden uzman ve akademisyenler ile Şanlıurfa’nın öne çıkan mutfak ve servis şefleri tarafından işletme sahipleri ve çalışanlarına yönelik olacak. 

VALİ ŞILDAK: HEDEFİMİZ ŞANLIURFA’YI TURİZME HAZIRLAMAK

Asıl hedefin Şanlıurfa’yı turizme hazırlamak olduğunun altını çizen Vali Şıldak, “Şanlıurfa bir tarım, sanayi, kültür şehri ve aynı zamanda turizm şehridir. Çünkü turizm ögeleri çok güçlü, turizm çeşitlilik imkanları çok fazla ve Şanlıurfa artık ülke ölçeğinde değil, dünyaya açılan bir turizm şehridir. Göbeklitepe’miz, Karahantepe’miz, Balıklıgöl’ümüz, Harran’ımız ve Halfeti’miz büyük bir değer, fakat alt yapı, üst yapı devletin yapması gereken, kurumların yapması gereken çalışmaların yanı sıra bir de işletmelerimizin yapması gereken, esnafımıza düşen sorumluluklar var. 

Aslında bugün yaptığımız çalışma bunu içeren, bu konuda eğitim faaliyetlerini önceleyen, özellikle gıda üreten ve satan iş yerlerinin eğitimle geliştirilmesi, bilinçlendirilmesi. Hem işletme sahiplerinin hem de oralarda çalışan personelin daha üst kalite bir işletme sunumu ve hizmeti ortaya koyabilmeleri için yapacağımız 1 aylık bir eğitim çalışmasıdır. Bu eğitimleri eksiksiz bir şekilde alarak devam sağlayan her bir işletmemize ve personelimize katılım belgesi vereceğiz. Devamında ise yoğun bir denetimle artık işletmelerimizin kurallara uyması, hijyen, gıda sağlığı, kalite, etiket gibi temel gerekliliğinin yerine getirilmesi konusunda daha titiz davranacağız” dedi.

“SÜRECİ KARARLILIKTA TAKİP EDECEĞİZ”

Bölgeye gelen turistlere özellikle temizlik ve hijyen konusunda kusursuz ortamlar sunulması konusunda kararlı olduklarını belirten Vali Şıldak, süreci yakından takip edeceklerinin altını çizdi. 

Vali Şıldak, “Bu şehrimiz için çok önemli, sizin kazancınız, işletmenizin kalitesi için önemli bunu hafife almayın. Lütfen devamlılığınızı sağlayın, bu çalışmalara, eğitime katılın sonrasında ise yapılacak denetimleri sorunsuz olarak atlatalım. Ruhsatsız işletmeler başta olmak üzere kurallara uymayan, eksikliği bulunan bütün işletmelere artık uyarmakla değil, kesinlikle buradan bu çalışmalardan men ederek, gerekirse kapatmaya giderek, kararlı bir şekilde bu süreci takip edeceğiz. 

Artık Urfa’ya gelen her bir ziyaretçi Haşimiye meydanı, Balıklıgöl çevresindeki yeme içme mekanlarında alışveriş yaptığı, yöresel ürün satın aldığı, hediyelik eşya aldığı bütün yerlerden çok daha memnuniyetle, teşekkür ederek ayrılsın istiyoruz. Kötü görüntülere müsaade etmeyeceğiz, ilimizde ben bunu çok önemli bir adım olarak görüyorum” diye konuştu.

GÜLPINAR: ÖZELLİKLE GIDA KONUSUNDA EN HİJYENİK ŞEKİLDE SUNMAMIZ LAZIM

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar ise, “Bizim dikkat çekmeye çalıştığımız en önemli hususlardan biri bu konudur. Şimdi burada büyük ve muazzam bir potansiyel var ama bunu nasıl kullandığımızı, ne kadar kullandığımızı iyi düşünmemiz ve iyi tartışmamız lazım. Burada bir kural olması lazım, bir disiplin olması lazım, bir nizam olması lazım, bir tertibat olması lazım ve her şeyden önce bir hijyen olması lazım. Özellikle gıda konusunda en hijyenik şekilde sunmamız lazım. Tabi önce görüntüden başlar bu iş, işte o nizam, o tertip olduğunda insanları cezbeder” diye konuştu.

CANPOLAT: İŞLETMELERİMİZ İNŞALLAH EĞİTİMLERİNİ ALIP DAHA İYİ HİZMET VERECEKLER

Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat da, “Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde turizmle ilgili olarak esnaf kardeşlerimizin gelen turistlere daha iyi hizmet verebilmeleri adına Şanlıurfa’mızda bir seferberlik ilan edildi. Bizler de bu eğitim seferberliğinde onların yanındayız, yaklaşık 1 ay sürecek. Bu eğitimler çerçevesinde işletmelerimiz inşallah eğitimlerini alıp daha iyi hizmet verecekler” dedi. 

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şefik Bakay, esnafa yönelik yapılan bu eğitim çalışmalarıyla birlikte hem esnafın hem de Şanlıurfa’nın kazanacağını söyledi.

Taş Tepeler Projesi kazı başkanı Necmi Karul, esnafın eğitime tabi tutulmasına ihtiyaç olduğunu belirterek, eski alışkanlıkları değiştirmenin gerektiğini belirtti.

AKKOR: BURADA YAPILACAK HER TURİZM HAMLESİNİN İÇİNDE OLMAKTAN  KEYİF ALIYORUM

Mutfak şefi ve işletmeci Ömür Akkor ise, “Şanlıurfa, dünya için çok önemli bir turizm destinasyonu olma yolunda hızla ilerliyor. Çünkü Taştepeler kazısı dünya çapında çok daha fazla üne sahip olmaya başladı ve çok daha fazla turist Şanlıurfa’ya doğru geliyor. Ben de bir mutfak şefi, işletmeci olarak nelere dikkat ettiğimi aktarmaya çalıştım. 5 yıldır Taştepeler kazısındayım ve Şanlıurfa’da aşağı yukarı her yıl 1 ay kadar kalıyorum, o yüzden kendimi Şanlıurfalı sayıyorum ve burada yapılacak her turizm hamlesinin içinde olmaktan büyük keyif alıyorum” şeklinde konuştu.

 

Şanlıurfa turizmi için büyük adım: 421 işletmeye hijyen ve kalite eğitimi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.