Türkiye’nin en sıcak şehirlerinden biri olan Şanlıurfa’da, aşırı sıcaklara karşı vatandaşların su tüketimini artırmaları gerektiği yönünde Harran Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uyanıkoğlu’ndan önemli bir uyarı geldi.
Prof. Dr. Uyanıkoğlu, Şanlıurfa’nın yaz aylarında yüksek sıcaklıklarıyla bilindiğini vurgulayarak, “Bu dönemde vücudun su ihtiyacını karşılamamak, sağlık problemlerine davetiye çıkarabilir. Özellikle öğle saatlerinde mümkünse dışarı çıkmaktan kaçınılmalı, güneşten korunmak için şapka veya şemsiye kullanılmalı, açık renkli giysiler tercih edilmeli ve günlük su tüketimi en az 2 litre olmalıdır” ifadelerini kullandı.
RİSK GRUPLARININ ÖZELLİKLE DİKKATLİ OLMASI ŞART
Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları bulunan bireylerin daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Uyanıkoğlu, “Kalp, böbrek, karaciğer hastalığı olanlar, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıkları bulunan vatandaşlarımız mutlaka gölgede kalmalı ve su tüketimine özen göstermeli. Yakın çevreleri de bu konuda dikkatli olmalı” ifadelerini kullandı.
Vücudun susuz kalmasının birçok hayati fonksiyonu olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Uyanıkoğlu, “Su; hormon üretimi, hücre yenilenmesi, oksijen iletimi, sindirim, sıcaklık dengesi ve beyin-omurilik sağlığı için elzemdir. Su eksikliği durumunda ise yorgunluk, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir” dedi.
SUSUZLUK VÜCUTTA FARKLI SORUNLARA NEDEN OLABİLİR
Pr. Dr. Uyanıkoğlu; yetersiz su tüketiminin halsizlik, bitkinlik ve kabızlık gibi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekerek bu durumların günlük yaşamı olumsuz etkilediğinin altını çizdi.
Prof. Dr. Ahmet Uyanıkoğlu konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:
“Baş dönmesi susuzluğun en yaygın belirtilerinden biridir. Yeterli sıvı alınmadığında baş dönmesi ve sersemlik hissi artabilmektedir. Yetersiz su alımı baş ağrısına ve odaklanma sorunlarına neden olabilir. Özellikle sıcak havalarda bu belirtiler artış gösterebilir. Vücut susuz kaldığında kalp ritmi bozulabilir, tansiyon yükselebilir, kolesterol seviyesi artabilir. İdrar renginin koyulaşması vücudun susuz kaldığının bir göstergesidir.”
Son olarak, vatandaşlara sağlıklı ve serin bir yaz geçirmeleri temennisinde bulunan Prof. Dr. Uyanıkoğlu, “Susuzlukla mücadelede bireysel bilinç ve önlem çok önemlidir. Su içmeyi asla ihmal etmeyin” dedi.
0 Yorum